Domů Rady a Návody Nejdůležitější vitamín podzimu chybí většině z nás. Doplňte si ho pravidelným konzumováním...

Nejdůležitější vitamín podzimu chybí většině z nás. Doplňte si ho pravidelným konzumováním těchto potravin

-

Nové roční období je už oficiálně tu a kromě změny počasí s sebou často přináší i jiné příznaky, které často vidíme právě na sobě. Pro celkovou imunitu, ale i hezčí vzhled, je právě proto potřeba doplňovat letní vitamín D, který vzniká právě pod vlivem slunečních paprsků.

Vitamin, který získáváme ze slunečního záření, bývá zejména v podzimu a zimě “ nedostatkovým zbožím “
Vitamin, který získáváme ze slunečního záření, bývá zejména v podzimu a zimě “ nedostatkovým zbožím “
ZDROJ PROFIMEDIA
losos
Jednou z nejprospěšnějších potravin zaměřených právě na zmíněný vitamin D je jednoznačně losos. V tomto případě se doporučuje konzumovat právě takzvaného divokého lososa, který obsahuje ve srovnání s klasickým mnohem větší hodnoty vitamínu. Už sto gramů v nezpracovaném stavu obsahuje více než 70% doporučené dávky déčka. Nemluvě o tom, že losos má sám o sobě prospěšné živiny, které pomáhají i při doplňování jiných důležitých vitamínů.

Přečtěte si: Potravina, která dokáže přestavit imunitní systém: Přírodní zázrak s perfektními účinky máte doma v kuchyni

tuňák
… i ten v plechovce. Pozor, to, že si dáte jednoho tuňáka vám doporučenou dávku vitamínu D na den nedoplní, a tak je třeba, abyste se kromě slunečních paprsků postarali io skutečně pestrý jídelníček, který bude obsahovat všechny potřebné nutriční, ale i vitamínové složky. Kvalitní tuňák obsahuje přibližně 260 IU vitamínu D, což je tak 30% z doporučené průměrné dávky pro dospělého člověka.

vajíčka
Hoc jsou pro mnohé znakem vysokého cholesterolu, v občasné kombinaci s mořskými plody působí jako skvělým doplňkem pro déčko. Zatímco je vaječný bílek bohatý na bílkoviny a doporučuje se mnoha lidem zejména během cvičení, zapomínat by se nemělo ani na žloutky. Právě ty jsou totiž skvělým doplňkem vitamínu D.

Pozor, i v tomto případě není jedno, jaké vajíčka konzumujete. Podle průzkumů bylo zjištěno, že vajíčka z volného výběhu obsahují až trojnásobně vyšší procento zmíněného vitamínu ve srovnání s těmi, které pocházejí z klecích. Důvodem jsou aspekty jako krmivo a podmínky – což výrazně ovlivňuje kvalitu stravy. Pokud sáhnete po domácích vajíčkách, nebudete litovat. Tělo z průměrných snídaně udělaných z této potraviny dokáže získat více než doporučenou denní dávku déčka. To si naše tělo dokáže “ uložit “ i na horší časy.

Nepřehlédněte: Potraviny, které se tváří zdravě, ale ve výsledku se od klasických chipsů neliší: Pozor, z čehož přibíráte!

houby
Na své si přijdou i vegani, kteří mají v tomto případě o něco těžší možnosti. Jak však výzkumy ukázaly, i pravidelná konzumace rostlinné stravy, konkrétně hub, přináší výhody – i když ne tak silné jako člověk dosáhne jedením lososa či vajíček. Houby však obsahují vitamin D2, který pomáhá našemu tělu produkovat právě potřebný kalciem (D3). Pokud konzumujete houby, které vyrostly v přírodě a nebyly speciálně pěstované za tmy (pozn. Redaktora, mnoho koupena hřibů roste za upravených podmínek při pěstování), sto gramová porce bude dokonale stačit na doporučenou denní dávku vitamínu.

Mohlo by Vás zajímat

PR článek