Nové roční období je už oficiálně tu a kromě změny počasí s sebou často přináší i jiné příznaky, které často vidíme právě na sobě. Pro celkovou imunitu, ale i hezčí vzhled, je právě proto potřeba doplňovat letní vitamín D, který vzniká právě pod vlivem slunečních paprsků.
Vitamin, který získáváme ze slunečního záření, bývá zejména v podzimu a zimě “ nedostatkovým zbožím “
Vitamin, který získáváme ze slunečního záření, bývá zejména v podzimu a zimě “ nedostatkovým zbožím “
ZDROJ PROFIMEDIA
losos
Jednou z nejprospěšnějších potravin zaměřených právě na zmíněný vitamin D je jednoznačně losos. V tomto případě se doporučuje konzumovat právě takzvaného divokého lososa, který obsahuje ve srovnání s klasickým mnohem větší hodnoty vitamínu. Už sto gramů v nezpracovaném stavu obsahuje více než 70% doporučené dávky déčka. Nemluvě o tom, že losos má sám o sobě prospěšné živiny, které pomáhají i při doplňování jiných důležitých vitamínů.
Přečtěte si: Potravina, která dokáže přestavit imunitní systém: Přírodní zázrak s perfektními účinky máte doma v kuchyni
tuňák
… i ten v plechovce. Pozor, to, že si dáte jednoho tuňáka vám doporučenou dávku vitamínu D na den nedoplní, a tak je třeba, abyste se kromě slunečních paprsků postarali io skutečně pestrý jídelníček, který bude obsahovat všechny potřebné nutriční, ale i vitamínové složky. Kvalitní tuňák obsahuje přibližně 260 IU vitamínu D, což je tak 30% z doporučené průměrné dávky pro dospělého člověka.
vajíčka
Hoc jsou pro mnohé znakem vysokého cholesterolu, v občasné kombinaci s mořskými plody působí jako skvělým doplňkem pro déčko. Zatímco je vaječný bílek bohatý na bílkoviny a doporučuje se mnoha lidem zejména během cvičení, zapomínat by se nemělo ani na žloutky. Právě ty jsou totiž skvělým doplňkem vitamínu D.
Pozor, i v tomto případě není jedno, jaké vajíčka konzumujete. Podle průzkumů bylo zjištěno, že vajíčka z volného výběhu obsahují až trojnásobně vyšší procento zmíněného vitamínu ve srovnání s těmi, které pocházejí z klecích. Důvodem jsou aspekty jako krmivo a podmínky – což výrazně ovlivňuje kvalitu stravy. Pokud sáhnete po domácích vajíčkách, nebudete litovat. Tělo z průměrných snídaně udělaných z této potraviny dokáže získat více než doporučenou denní dávku déčka. To si naše tělo dokáže “ uložit “ i na horší časy.
Nepřehlédněte: Potraviny, které se tváří zdravě, ale ve výsledku se od klasických chipsů neliší: Pozor, z čehož přibíráte!
houby
Na své si přijdou i vegani, kteří mají v tomto případě o něco těžší možnosti. Jak však výzkumy ukázaly, i pravidelná konzumace rostlinné stravy, konkrétně hub, přináší výhody – i když ne tak silné jako člověk dosáhne jedením lososa či vajíček. Houby však obsahují vitamin D2, který pomáhá našemu tělu produkovat právě potřebný kalciem (D3). Pokud konzumujete houby, které vyrostly v přírodě a nebyly speciálně pěstované za tmy (pozn. Redaktora, mnoho koupena hřibů roste za upravených podmínek při pěstování), sto gramová porce bude dokonale stačit na doporučenou denní dávku vitamínu.