Domů Dívka Všestranné koření pro slané i sladké dobroty

Všestranné koření pro slané i sladké dobroty

-

Koření by rozhodně ve vaší kuchyni nemělo chybět. Určitě jste věděli, že existuje mnoho druhů koření, které se hodí jak do slaných, tak i sladkých jídel, ale víte, jak je správně použít? Inspirujte se ověřenými tipy.

Skořice

Tato aromatická kůra stromu skořicovníku má teplou, sladkou a lehce dřevitou chuť. Využijete ji v mnoha sladkých receptech, jako jsou koláče, sušenky, ovocné kompoty a pudinky. Skořice ale skvěle dochutí i slaná jídla, obzvlášť maso, omáčky a rýži. Zkuste ji přidat do dušeného masa, do omáčky k pečenému kuřeti nebo do indické kuchyně.

Muškátový oříšek

Muškátový oříšek má sladkou, ořechovou a lehce pikantní chuť. V sladké kuchyni se používá do dezertů, krémů a pečiva. Skvěle se hodí i do slaných jídel, obzvlášť do krémových polévek, omáček, bramborové kaše a zeleniny. Zkuste ho přidat do bešamelové omáčky, do pyré z batátů nebo do pečené dýně.

Kardamon

Kardamon má sladkou, citrusovou a mírně pikantní chuť. V Indii je hojně používán v sladkých i slaných jídlech. V Evropě se s ním setkáváme spíše v sladké kuchyni, v koláčích, sušenkách a perníku. Kardamon ale výborně dochutí i maso, rýži a zeleninu. Zkuste ho přidat do marinády na kuře nebo do dušené zeleniny.

Kurkuma

Kurkuma má hřejivou, zemitou a lehce hořkou chuť. Je známá pro svou žlutou barvu, kterou dodává pokrmům. Kurkuma se hojně používá v indické kuchyni, ale i v Evropě si získává popularitu. Využijete ji v kari omáčkách, v rýži a v zeleninových směsích. Kurkuma má i protizánětlivé a antioxidační vlastnosti.

Zázvor

Zázvor má pikantní, ostrou a lehce sladkou chuť. Používá se jak čerstvý, tak i sušený a mletý. V sladké kuchyni se zázvor hodí do perníkových sušenek, do koláčů a do ovocných kompotů. Skvěle dochutí i slaná jídla, obzvlášť maso, ryby a zeleninu. Zkuste ho přidat do marinády na tofu nebo do smažené rýže.

Další tipy na použití koření

  • Při vaření a pečení se nebojte experimentovat a zkoušet různé kombinace koření, případně využijte hotové směsi koření.
  • Čerstvé koření má obvykle intenzivnější chuť než sušené.
  • Kromě sušeného nebo čerstvého koření vyzkoušejte také ochucené oleje a octy.

Mohlo by Vás zajímat

PR článek